Ammarnäs 2012

Kort fjälltur runt Ammarnäsfjällen.

Torsdag 26/7

Åkte kl 10 från Umeå längs vindelälven på väg 343. Stannade vid Mårdseleforsen. Flera vägarbeten gjorde att det tog lång tid att komma till Ammarnäs. Först 15:30 började vi gå upp mot Aigertstugan. Det är 8 km stigning i ganska kallt men fint väder. Det tog ca tre timmar och vi blev tilldelade ett eget hundrum i den mindre stugan.


Smörboll, skogsnäva.

Aigertstugan på kanten till kalfjället.

Fredag 27/7

Pratade med stugvärden om skjuts över Tjulträsket som alternativ till att gå tillbaka samma väg. Ringde och beställde hämtning Söndag kl 12. Vi började sen gå kl 9 längs Kungsleden, men vårt mål var att tälta på vägen. Ganska jobbigt uppåt och högt (ca 1100) med tidvis stenigt och blåsigt. Åt lunch i vindskydd vid Juovvatjåhkka ca 14:00. Sen gick vi ned i platå-dalen nedanför stor-Aigert. Började titta efter tältplatser men gick vidare upp över nästa pass och ned till Serve.

Slog upp tältet vid vattenfallet vid bron, men det var så mycket knott att vi gav upp och gick vidare upp mot Serve. Knotten plågade Nemi svårt. Kom fram vid 19:30, och fick även här en egen hundstuga. Mycket mygg vid stugan.


Fler smörbollar, fjällviol.

Nemi med Syter i bakgrunden.

Juovvatjåhkka.

Vindskyddet.

Stor-Aigert.

Nemi, Monica och Stor-Aigert.

Fler smörbollar och fjällviol.

Vattenfal vid Serve-ån.

Lördag 28/7

Var kvar i stugan över dagen. Hämtade tältet och sen gick vi upp på höjden väster om stugan med fin utsikt över Syter. Stor renhjord uppe vid snön. På kvällen blev Serve-stugan helt full och vi fick dela stugan med två ungdomar som hade gått för långt och var helt slut. På natten gick renskötarna upp på fjället för kalvskiljning.


Hunden fixerar en renflock på snöfläcken.

Nemi älskar snö.

Utsikt mot Syter och Servesjön.

Söndag 29/7

Fick vänta in färjeavgången genom att stanna i stugan så länge som möjligt. Ville inte sitta still och vänta vid båtläget när det var så mycket mygg. Började gå vid halv-11-tiden och var framme vid 12. Båten kom ca 12:45. Lindade in Nemi i regnskydd för att motstå myggen.

Båtresan in till Ammarnäs över Tjulträsket och deltalandet var en höjdpunkt. Påminnde om Rapa och Vistas. Båtkarlen Torbjörn hade mycket att berätta om naturen och bygden då han var uppväxt på en av gårdarna vid Tjulträsket. Taxifärd till Ammarnäs och framme ca 14:30.


Besvärligt med mygg och knot när man stannar och vilar..

Aktiv meandring.

Deltalandet vid Tjulträsk.

Båtplatsen vis Tjulträsk.

Hemväg. Längs vindelälven.


Copyright Olof Hagsand o Monica Hagsand-Öberg 2012